Nákupní košík 0 položek - 0 Kč

KONTAKTY


Naše výhody


  • Férové jednání
  • 10 let zkušeností
  • Prověřené produkty
10.06.2024

Výměna stěračů

Kdy je třeba vyměnit stěrače?

Stěrače, které již nefungují tak, jak mají, se projevují několika znaky. Potřeba je vyměnit přichází v úvahu, jestliže zanechávají na skle šmouhy nebo dokonce neefektivně stírají a znemožňují vám čistý výhled. Jedním ze signálu mohou být také vrzající stěrače.

Vybrat správné stěrače není příliš náročné, ale i tak vám v následujících řádcích dáme pár tipů, jak stěrače vybrat. Nejdůležitějším faktorem je typ vozidla, na kterém budete stěrače měnit a také klimatické podmínky.

Na trhu existuje několik typů stěračů:

  1. Jako první jsou tzv. tradiční. Jejich výhoda je široká dostupnost a nízká cena. Samozřejmě mají ale i své nevýhody. Z nich lze jmenovat horší aerodynamiku a menší účinnost při větší rychlosti. Často se také objevují šmouhy díky nerovnoměrnému tlaku a snadnějšímu opotřebení.
  2. Druhá varianta stěračů jsou ploché neboli bezrámové. Tyto stěrače obsahují pružinový mechanismus, který zajišťuje rovnoměrný tlak na sklo. Vyznačují se aerodynamickým tvarem, který zabraňuje námraze a také přispívá k lepší účinnosti při větší rychlosti. Mínusem je vyšší cena a menší kompatibilita s menším počtem automobilů.
  3. Poslední typ jsou stěrače hybridní, které kombinují předešlé 2 druhy a stejně tak zahrnují výhody obou. Negativním znakem je složitá instalace a velká finanční náročnost.

Jak vyměnit stěrače?

Nové stěrače jste koupili, a teď před vámi stojí otázka, jak stěrače vyměnit.

  1. Opatrně zvedněte rameno stěrače a uvolněte na němž západku, díky čemuž stěrač můžete opatrně vysunout.
  2. Nový stěrač zarovnejte s ramínkem a opatrně jej nasaďte na místo. Při správném nasazení byste měli slyšet cvaknutí.
  3. Pokud je zacvaklá i západka, můžete ramínko opatrně vrátit zpět tak, aby nedošlo k poškození čelního skla. K utlumení dopadu můžete sklo přikrýt například dekou.

Jak o stěrače pečovat?

Abyste prodloužili životnost svých stěračů, představíme vám pár tipů, jak pečovat o stěrače. Mezi ně patří očišťování gumy stěračů od nečistot, které by jej mohly poškodit. Také zamezte zbytečnému přimrznutí ke sklu v zimních měsících. V případě mrazivého počasí stěrače nechte zvednuté. Stejně tak je nechejte, jestliže auto dlouhou dobu nevyužíváte. V letních měsících se snažte parkovat ve stínu, protože sluneční paprsky gumu stěračů namáhají a ta může následně praskat.

Někdy je potřeba se vyrovnat i s běžnými problémy stěračů, které ihned neznačí, že jsou špatné. Jmenujme například vrzání. Příčinou může být nečistota, špatně instalované ramínko nebo příliš suché sklo. Jestliže váš zásah k nápravě nepomůže, poté je teprve vhodné stěrače vyměnit.

Správná funkčnost stěračů zajistí optimální výhled ve všech povětrnostních podmínkách. Toho docílíte pravidelnou kontrolou v rámci běžné údržby vozidla a pokud je to možné, vyměňte je každých 6-12 měsíců i přesto, že se neobjevil žádný znatelný problém.

Kvalitní stěrače mohou ovlivnit vaši bezpečnost v případě nepříznivého počasí jako je déšť, sníh nebo mlha. Proto je důležité dbát na jejich údržbu, nezanedbávat pravidelnou kontrolu a popřípadě i výměnu.


Výměna stěračů