Nákupní košík 0 položek - 0 Kč

KONTAKTY


Naše výhody


  • Férové jednání
  • 10 let zkušeností
  • Prověřené produkty
25.07.2024

Chladicí kapalina - nejčastější dotazy

  1. Co je chladicí kapalina a proč je důležitá? - Chladicí kapalina je tekutina, která cirkuluje v chladicím systému motoru. Jejím hlavním úkolem je absorbovat teplo z motoru a odvádět ho do chladicího systému, kde se teplo uvolňuje do okolí. Bez chladicí kapaliny by motor přehříval a mohl by se poškodit. Kromě toho obsahuje inhibitory koroze, které chrání kovové části chladicího systému před rezivěním.
  2. Jak a kam se doplňuje chladicí kapalina? - Chladicí kapalina se doplňuje do chladicího systému přes expanzní nádobu, která je obvykle umístěna v motorovém prostoru. Postup doplňování je následující:
    • Ujistěte se, že motor je studený, aby se předešlo popáleninám.
    • Otevřete víčko expanzní nádržky.
    • Doplňte chladicí kapalinu na doporučenou úroveň.
    • Uzavřete víčko a zkontrolujte, zda je vše správně utěsněné.
  3. Jak často bych měl zkontrolovat a měnit chladicí kapalinu? - Chladicí kapalinu byste měli kontrolovat pravidelně, obvykle každých 6 měsíců nebo podle doporučení výrobce vozidla. Výměna chladicí kapaliny by měla být provedena každé 2 až 4 roky, v závislosti na typu kapaliny a podmínkách používání vozidla.
  4. Co se stane, když dojde chladicí kapalina? - Pokud chladicí kapalina dojde, motor se začne přehřívat, což může vést k vážnému poškození motoru, jako je prasknutí hlavy válců nebo deformace válců. Je důležité pravidelně kontrolovat hladinu chladicí kapaliny a v případě potřeby ji doplnit.
  5. Můžu míchat různé typy chladicí kapaliny? - Je obecně nedoporučeno míchat různé typy chladicích kapalin, protože každá má jiné složení a vlastnosti. Míchání může vést k chemickým reakcím, které mohou snížit účinnost kapaliny nebo způsobit škody na chladicím systému. Vždy je lepší použít kapalinu doporučenou výrobcem vozidla.
  6. Co znamená, když chladicí kapalina mění barvu nebo má v sobě olej? - Pokud chladicí kapalina mění barvu nebo obsahuje olej, může to být známka vážných problémů. Například přítomnost oleje může indikovat únik z motoru nebo poškození těsnění. Změna barvy může znamenat kontaminaci nebo degradaci kapaliny. V těchto případech je nutné co nejdříve navštívit servis.
  7. Jak vybrat chladicí kapalinu? Co se stane, když naleju špatnou? - Výběr správné chladicí kapaliny závisí na specifikacích výrobce vašeho vozidla. Použití nevhodné kapaliny může vést k neefektivnímu chlazení, zvýšenému riziku koroze, zamrznutí nebo přehřátí motoru. Vždy se řiďte doporučeními výrobce a používejte kapaliny, které odpovídají specifikacím vašeho vozu.
  8. Má barva chladicí kapaliny nějaký význam? - Ano, barva chladicí kapaliny může indikovat její typ a složení. Například červená kapalina často označuje typ G12 nebo G13, zatímco zelená může být G11. Barva také pomáhá rozlišit mezi různými druhy chladicích kapalin, což může být užitečné při údržbě.
  9. Co dělat, když dojde k úniku chladicí kapaliny? - Pokud dojde k úniku chladicí kapaliny, je důležité okamžitě zjistit a opravit zdroj úniku. Dočasně můžete doplnit kapalinu, ale jen pro nezbytnou cestu do servisu, aby byl problém trvale odstraněn. Únik kapaliny může způsobit vážné poškození motoru a chladicího systému.
  10. Jaké jsou známky, že je třeba vyměnit chladicí kapalinu? - Známky, že je třeba vyměnit chladicí kapalinu, zahrnují zhoršený výkon chlazení, změnu barvy kapaliny, přítomnost rezavých částic nebo neobvyklé zápachy. Také pokud se na expanzní nádržce objevují bubliny nebo je kapalina zakalená, je čas na výměnu.
  11. Jaké problémy mohou nastat, pokud není chladicí systém udržován? - Nedostatečná údržba chladicího systému může vést k přehřívání motoru, zamrznutí v zimních měsících, korozi chladicího systému a v extrémních případech k vážnému poškození motoru. Pravidelná údržba pomáhá předejít těmto problémům a prodlužuje životnost vašeho vozidla.
  12. Je bezpečné vypustit starou chladicí kapalinu do kanalizace? - Ne, starou chladicí kapalinu byste nikdy neměli vypouštět do kanalizace. Je to ekologicky škodlivé a může způsobit znečištění. Starou kapalinu je třeba odvést na specializované sběrné místo nebo do autoservisu, kde bude správně zlikvidována.
  13. Kontrolka chladicí kapaliny: Co signalizuje a proč svítí? - Kontrolka chladicí kapaliny signalizuje, že je hladina chladicí kapaliny nízká nebo že je problém s chladicím systémem. Pokud tato kontrolka svítí, okamžitě zkontrolujte hladinu kapaliny a pokud je potřeba, doplňte ji. Pokud problém přetrvává, navštivte servis, aby se zjistila příčina.

Chladicí kapalina je zásadní pro zdraví vašeho automobilu. Dodržováním doporučení a pravidelnou údržbou chladicího systému zajistíte spolehlivý výkon vašeho vozu a ochráníte motor před poškozením.


Chladicí kapalina